In Klasse Apart

12 nov 2017 In Klasse Apart

In Klasse Apart
Ja, dat was de uitvoering door de jeugd van de Fryske Krite Boalsert zeker.

Zaterdag 11 november voerden deze jongeren de klucht “In Kasse Apart”, geschreven door Simy Sevenster, tweemaal op. ’s Middags tijdens het matinee waren er een kleine veertig belangstellenden, maar ’s avonds was Ons Gebouw helemaal vol met toeschouwers. Er moesten zelfs stoelen bij gezet worden. Ouders, opa’s en oma’s, vrienden en vriendinnen, sponsoren, leden van de Fryske Krite, ze kwamen in grote getale.
Voorzitter Ida Postma opende de middag en de avond en omdat het een originele diploma uitreiking was, werd er begonnen met het zingen van het Friese volkslied. Onder leiding van regisseuse Bo Veltman werd er een geweldige uitvoering op het toneel gezet. Gingen de repetities in het begin wat erg stroef, het eindresultaat mocht er zeker zijn. Er is ontzettend veel werk verzet door de hele groep. Vele jongeren vonden het eerst erg moeilijk om in het Fries toneel te spelen. In het begin moest er heel veel bij geschaafd worden. Twee jonge spelers kregen het Fries echt niet onder de knie en voor hen werd de tekst in het Nederlands omgezet. Dit gaf het geheel iets speciaals.

Conrector Cees moest de diploma uitreiking doen, omdat de rector afwezig was vanwege de geboorte van zijn kind. Hij werd door de leerlingen direct al uitgescholden voor pedofiel. De conrector kon vaak zijn handen niet thuis houden bij het vrouwelijk schoon. Tussen de diploma uitreiking waren er flash backs van de diverse leerlingen. Het gaf een aparte sfeer doordat het licht op het toneel blauw kleurde en je de spelers in een mist zag dat zij met elkaar een andere positie innamen op het toneel. Ook heel erg verrassend was het dat de spelers regelmatig op de voorste rij in de zaal zaten en reageerden op de toespraak van de conrector.

Een stuk wat geheel van deze tijd was. Scenes met stuff rokers, een conrector die het met een leerling en de schoonmaakster aanpapt, een asielzoekster, rijk en arm, seks, winkeldiefstal, een moeilijk gezin met een vader die aan de drank is. etc. Prachtig naar voren gebracht en men kreeg de zaal diverse keren aan het lachen.
Met grote dank aan regisseuse Bo Veltman, spelers Rids, Mees, Chris, Ilse, Sterre, Iris, Annemijn, Renée, Merel, Bern en Rutger, licht en geluid Albert Keizer. Wat hebben ze er met z’n allen een geweldige middag en avond van gemaakt.

Tijdens de pauze was er een verloting en de prijswinnaars werden na afloop bekend gemaakt. Daarna konden de voetjes nog even van de vloer met muziek van Jeen Waterlander.